Continuous training for teachers in culinary and gastronomy programs in Peru

Main Article Content

Mariel R. Quea-Campos

Abstract

The article proposes a review of scientific publications regarding the increase in cooking and gastronomy schools in Peru and the academic needs of teachers, based on the country's positioning as one of the destinations with the best gastronomy in the world. In recent years, technology has made it possible to publish scientific articles and scientific journals specialized in different topics, among which gastronomy and teacher training also have a place, therefore, for people or institutions linked to the field. can access it without difficulty, the systematization of the information that is accessible in the digital space is necessary. To this end, a systematic review has been carried out based on the PRISMA Methodology “Preferred Reporting Elements for Systematic Reviews and Meta-Analyses” (for its acronym in English) to identify relevant information regarding: What is the incidence of continuing training? in the performance of teachers in gastronomy careers?, a methodology that allows a systematic review of content that provides information with effective levels of trust and credibility. We worked with the metasearch engines SciELO, Google Scholar, Scopus and Redalyc and, as a final result, 35 scientific articles were found that met the requirements established as search criteria. The research includes the analysis of the academic and pedagogical needs of teachers, for adequate performance in the training of cooking and gastronomy students.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Quea-Campos, M. R. (2024). Continuous training for teachers in culinary and gastronomy programs in Peru. Revista De Investigaciones De La Universidad Le Cordon Bleu, 11(1), 92-102. https://doi.org/10.36955/RIULCB.2024v11n1.009
Section
Artículo Original

References

Bravo, E., y Robalino, J. (2018). La evolución de la gastronomía en la academia a través del tiempo. Revista Turismo y Desarrollo, (24) https://www.eumed.net/rev/turydes/24/evolucion-gastronomia.html
Chaparro, M., y Urra, M. (2013). Canales Competencias básicas y genéricas una visión desde los trabajadores sociales ubicados en el área de Gestión del Talento Humano. Revista Hojas y Hablas, (10): 54-69 https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6628781
Díaz, A. (2006). El enfoque de competencias en la educación: ¿Una alternativa o un disfraz de cambio?. Perfiles educativos, 28(111), 7-36. https://www.SciElo.org.mx/SciElo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-26982006000100002
Ferreira, I. (2019). El papel del marketing en la gastronomía peruana. [Universidad Santo Tomás]. Repositorio Institucional de la Universidad Santo Tomás. https://repository.usta.edu.co/handle/11634/17886
Matta, R. (2012). El patrimonio culinario peruano ante UNESCO. Algunas reflexiones de gastro-política. Working Paper (28) https://refubium.fu-berlin.de/handle/fub188/19591
Matta, R. (2014). República gastronómica y país de cocineros: Comida, política, medios y una nueva idea de nación para el Perú. Revista Colombiana de Antropología, 50(2), 9-13. http://www.SciElo.org.co/SciElo.php?script=sci_arttext&pid=S0486-65252014000200002&lng=en&tlng=es. Ministerio de Educación (MINEDU). (2019). La formación docente en servicio en el Perú: Proceso de diseño de políticas y generación de evidencias. Perú. UNESCU https://hdl.handle.net/20.500.12799/6808
Niño, H., Beas, H., y Montalvo, D. (2017). Estrategias y metodologías en el aula que permiten fomentar un aprendizaje significativo en tercer grado de básica primaria. Revista de Investigación Educativa, 8(15), 2-7.
https://www.rieege.mx/index.php/rieege/article/view/374/268
Ortiz, D. (2015). El constructivismo como teoría y método de enseñanza. Sophia, Colección de Filosofía de la Educación. (19): 93-110. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=441846096005
Pagea, M., McKenziea, J., Bossuytb, P., Boutronc, I., Hoffmannd, T., Mulrowe, C., Shamseerf, L., Tetzlaffg, J., Aklh, E., Brennana, S., Choui, R., Glanvillej, J., Grimshawk, J., Hróbjartssonl, A., Lalum, M., Lin, T., Lodero, E., Mayo-Wilsonp, E., McDonalda, S., McGuinnessq, L.,.Moherv, D. (2021). Declaración PRISMA 2020: una guía actualizada para la publicación de revisiones sistemáticas. Revista Española de Cardiología, 74 (9):790-799 https://doi.org/10.1016/j.recesp.2021.06.016
Rodriguez, M., y Urbay, M. (2024). La formación continua del profesor en la universidad cubana actual. Gaceta Médica Espirituana.17(3): 214-222 http://SciElo.sld.cu/SciElo.php?script=sci_abstract&pid=S1608-89212015000300024&lng=es&nrm=iso
Sánchez, A. (2019). La práctica de la educación continua de docentes en Berlín y Lima desde la teoría de la educación de adultos. Centro de Investigaciones y Servicios Educativos. http://repositorio.pucp.edu.pe/index/handle/123456789/137651
Tünnermann, C. (1995). La educación permanente y su impacto en la educación superior. UNESCO. https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000120441
Villena, A., y Tomás, D. (2014). Desempeño docente y rendimiento académico en la Escuela Académica Profesional de Turismo, Hotelería y Gastronomía de la Universidad de Huánuco, período lectivo 2014 – I. Social Innova Sciences, 1 (3), 27-36. http://hdl.handle.net/10760/43126