Elaboration of cookies with pineapple peel flour from passion fruit (Passiflora edulis) enriched with anchovy protein concentrate (Engraulis ringens)

  • Yosef Avalos-Ramírez Universidad Nacional del Santa. Áncash , Perú
  • Miguel Grados-Poémape Universidad Nacional del Santa. Áncash , Perú
  • Stainer Curibanco-Chinchihuara Universidad Nacional del Santa. Áncash , Perú
  • Cesar Moreno-Rojo Universidad Nacional del Santa. Áncash , Perú
  • Lizeth Santiago-Castillo Universidad Nacional del Santa. Áncash , Perú
Keywords: Food industry, antioxidants, proteins and health.

Abstract

Fruit waste has multiple uses in the food industry, such as in the production of flour from pineapple, pitahaya or passion fruit peels. In turn, it will be proven that these foods offer a valuable nutritional contribution to the body. In recent times, there has been notable progress in the food industry, with a growing focus on creating innovative and sustainable products. In this context, the research focused on the preparation of cookies where unconventional ingredients are used, such as passion fruit, which are characterized by their richness in bioactive and antioxidant compounds. Likewise, their optimal formulation was found using 95 % flour. wheat, 3 % shell flour and 2 % hydrolyzed anchovy protein concentrate. A particularly interesting aspect of the study was the incorporation of hydrolyzed anchovy protein concentrate, a rich source of protein and omega-3. In addition, a physical sensory analysis was carried out resulting in satisfactory acceptance, it will be obtained that these cookies offer a significant contribution of nutrients beneficial to health.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aguilar, S., Enrique, M., y Uvidia, H. (2022). Residuos agroindustriales: su impacto, manejo y aprovechamiento. Revista científica de docencia, investigación y proyección social. 1 (27), 5-11. https://doi.org/10.26621/ra.v1i27.803

Caballero, M., y Escobedo, A. (2019). Actividad antioxidante de una bebida refrescante elaborado a partir de harina de cáscara de maracuyá (Passiflora edulis) [Tesis para el título de ingeniería, Universidad Nacional del Santa] Repositorio Institucional de la Universidad Nacional del Santa https://repositorio.uns.edu.pe/bitstream/handle/20.500.14278/3385/49225.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Carrasco, A., Cruz, V., Flores, K., Pacherres, E., y Pérez, J. (2022). Diseño de una planta de producción de galletas elaboradas con harina de cáscara de maracuyá [Tesis para el título de ingeniería, Universidad de Piura]. Repositorio de la Universidad Nacional de Piura https://pirhua.udep.edu.pe/backend/api/core/bitstreams/05cd658f-dae5-40ce-8ff3-a845b8bde096/content

Castro, K. (2023). Elaboración de bloques nutricionales mediante el uso de diferentes niveles de harina de cáscara de maracuyá (Passiflora edullis) en la alimentación de conejos (Oryctolagus cuniculus) en la etapa de crecimiento [Tesis para el título de Medicina, Universidad Técnica de Babahoyo] Repositorio de la Universidad Técnica de Babahoyo http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/13961

Chung, J., Muro, N., Ontaneda, M., Palas, S., y Rodríguez, S. (2018). Diseño de una línea de producción para la elaboración de harina a base de la cáscara de maracuyá en quicornac S.A.C. Universidad de Piura. https://pirhua.udep.edu.pe/handle/11042/3829

Chuqui, S., y Paucar, L. (2021). Caracterización fisicoquímica, funcional y reológica de harina de cáscara de maracuyá (Passiflora edulis SIMS). Revista de Investigación Científica Tayacaja 4(2). 103-110. https://doi.org/10.46908/tayacaja.v4i2.177

Colpex International S.A.C (2022). Concentrado proteico de pescado tipo a – Sabor Natural. [Etiqueta].

Enemegio, K. (2023). Cáscara de pitahaya (Hylocereus undatus) como fuente de compuestos bioactivos en una galleta: fibra dietaría, propiedades antioxidantes y bioaccesibilidad de compuestos fenólicos [Tesis de Maestría en Ciencias de Nutrición, Universidad Autónoma de Nuevo León]. Repositorio de la Universidad Autónoma de Nuevo León http://eprints.uanl.mx/25434/

González, E., y Martínez, A. (2017). Sustitución parcial de la harina de trigo (Triticum aestivum) por la harina de kiwicha (Amaranthus caudatus) y la harina de cáscara de maracuyá (Passiflora edulis) en las características fisicoquímicas y sensoriales de galletas fortificadas. [Tesis para el título de ingeniería, Universidad Nacional del Santa] Repositorio Institucional de la Universidad Nacional del Santa https://repositorio.uns.edu.pe/bitstream/handle/20.500.14278/2989/42938.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Lin, Y., Zheng, N., y Hsu, C. (2021). Torrefaction of fruit peel waste to produce environmentally friendly biofuel. Science Direct, 284,(124676). https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.124676

López, L., Torres N., y Dávila L. (2021) Utilización de residuos del procesamiento de jugo de maracuyá (Passiflora edulis) para consumo humanos. Revista Kawsaypacha, Sociedad y Medioambiente, 8, 119-135.

https://revistas.pucp.edu.pe/index.php/Kawsaypacha/article/view/24400/23170

Martínez, E. (2023). Caracterización y propiedades funcionales de hidrolizados proteicos obtenidos a partir de subproductos de la industria agroalimentaria [Tesis de Titulo, Universidad de Burgos]. Repositorio de la Universidad Burgos https://riubu.ubu.es/handle/10259/7495

Meza, J., y Zambrano, M. (2018). Efecto del corte y métodos de secado en las características fisicoquímicas de harina de cáscara de maracuyá (Passiflora edulis flavicarpa). [Tesis para el título de ingeniería, Escuela Superior Politécnica Agropecuaria de Manabí Manuel Félix Lopez]. Repositorio Dspace

https://repositorio.espam.edu.ec/bitstream/42000/885/1/TTAI4.pdf

Montero, M. (2021). Hidrolizados proteicos a partir de subproductos de la industria pesquera: obtención y funcionalidad. Agronomía Mesoamericana, 32(2).681-699. https://doi.org/10.15517/am.v32i2.41437

Morales, D., Cano, J., y Londoño, N. (2019). Red inalámbrica de biosensores enzimáticos para la detección de contaminantes en aguas. Revista Politécnica, 15(29), 9–22. https://doi.org/10.33571/rpolitec.v15n29a1

Murillo, P., García, J., y Saltos, S. (2023). Néctar a base de pitahaya (Hylocereus undatus) con harina de cáscara de maracuyá (Passiflora edulis flavicarpa): Compuestos antioxidantes, estabilidad fisicoquímica y aceptabilidad sensorial. Nutrición Clínica Dietética Hospitalaria, 43(3), 63-73. https://doi.org/10.12873/433munoz

Pardavé, W., y Mendoza, P. (2023). Caracterización Físico-Química de la Cáscara De piña (Ananas comosus) Tipoperolera del Departamento de Santander. Revista Politécnica, 19(38), 143-159. https://doi.org/10.33571/rpolitec.v19n38a9

Prakash, N., Chandra, A., Shanker, A., Shah, K., Sajith Babu, K., Thorakkattu, P., Al Asmari, F., y Pandiselvam, R. (2023). Valorization of Fruit Waste for Bioactive Compounds and Their Applications in the Food Industry. Foods, 12,556. https://doi.org/10.3390/foods12030556

Rodríguez, D. y Muñoz, K. (2023). Modelo de negocios para empresas exportadoras de pitahaya. En Cuzme Espinales A. (Ed.) Miradas Contextuales de investigación y cooperación interuniversitaria (pp. 1-9.). Uleam Publicaciones y Servicios Bibliográficos.

Roldan, D., Omete, J., y Molleda, A. (2021). Elaboración de un hidrolizado de proteína de anchoveta (Engraulis ringens) en polvo. Anales Científicos. 82(2), 251-261. https://doi.org/10.21704/ac.v82i2.1787

Sadiku, M., Musa, S., y Ashalou, T. (2019). Food Industry: An Introduction. International Journal of Trend in Scientific Research and Development, 3.128-130. https://doi.org/10.31142/ijtsrd23638

Sánchez, A., Torres, E., Espinoza, I., Montenegro, L., Barba, C., y García, A. (2019). Valoración nutricional in situ de dietas con harina de maracuyá (Passiflora edulis) en sustitución del maíz (Zea mays). Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 30(1), 149-157. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1609-91172019000100015&lang=es

Santamaria, J. (2023). Enriquecimiento del bizcocho chancay con cápsulas de proteína hidrolizada de anchoveta (Engraulis ringens) [Tesis de Maestría, Universidad Nacional Federico Villareal] Repositorio de la Universidad Nacional Federico Villareal. https://repositorio.unfv.edu.pe/handle/20.500.13084/6973

Vásquez, P. (2018). Efecto de la sustitución parcial de harina de trigo (Tríticum aestivum) por harina de cáscara de maracuyá (Passiflora edulis) y harina de quinua (Chenepodium quinoa w.) en las características tecnológicas y sensoriales de cupcake. [Tesis para el título de ingeniería, Universidad Nacional del Santa]. Repositorio Institucional de la Universidad Nacional del Santa https://repositorio.uns.edu.pe/bitstream/handle/20.500.14278/3235/48917.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Villanueva, J. (2018). Efecto de la sustitución parcial de harina de trigo (Triticum aestivum) por harina de cáscara de maracuyá (Passiflora edulis) y harina de camote (Ipomoea batatas) en las características tecnológicas y sensoriales del cupcake [Tesis para el título de ingeniería, Universidad Nacional del Santa]. Repositorio Institucional de la Universidad Nacional del Santa https://repositorio.uns.edu.pe/bitstream/handle/20.500.14278/3115/47239.p

Yupanqui, M. (2020). Efecto del ácido fosfórico y tiempo de hidrólisis en la obtención de azúcares reductores de harina de cáscara de maracuyá (Passiflora edulis). [Tesis para el título de ingeniero, Universidad Nacional de Trujillo]. Repositorio de la Universidad Nacional de Trujillo https://dspace.unitru.edu.pe/server/api/core/bitstreams/9361af4f-e835-47e0-a053-6bef95348a32/content

Published
2024-03-23
How to Cite
Avalos-Ramírez, Y., Grados-Poémape, M., Curibanco-Chinchihuara, S., Moreno-Rojo, C., & Santiago-Castillo, L. (2024). Elaboration of cookies with pineapple peel flour from passion fruit (Passiflora edulis) enriched with anchovy protein concentrate (Engraulis ringens). Revista De Investigaciones De La Universidad Le Cordon Bleu, 11(1), 5-16. https://doi.org/10.36955/RIULCB.2024v11n1.001
Section
Artículo Original